“Locked in a cage together with a lion”

Når maskinproducenter installerer beskyttelseshegn, ønsker de normalt at forhindre folk i at komme ind i en farezone. Men når man ser på hegnet indefra, bliver det til et "bur", der holder en fare tilbage. Buret kan blive helt lukket, når der tilføjes en dør med sikkerhedslås, og selv om det ikke er meningen, at man skal opholde sig i området, kan en person blive låst inde i buret sammen med faren. Det er som at være "låst inde i et bur sammen med en løve".

En beskyttelsesafbryder sikrer, at adgangsdøren til en farezone ikke kan åbnes, mens faren er til stede, f.eks. mens en maskine er i bevægelse. Generelt skal man bede om tilladelse til at låse op og åbne døren. Styresystemet kan tælle en forsinkelsestid ned eller vente på et signal fra en positionssensor eller rotationsencoder, der indikerer, at en farlig bevægelse er stoppet. I de fleste tilfælde er styresystemet desuden indstillet til at forhindre oplåsning af døren, selv når der er strømsvigt (beskyttelsesaflåsning med "strøm til oplåsning").

Dette bringer en fare på bane, som nogle gange overses, fordi den er sekundær: Mennesker kan blive låst inde i farezonen. Man kan selvfølgelig altid klatre over hegnet. Men nogle hegn er 2,5 m høje eller endnu højere, hvilket gør det til noget af et stunt at undslippe. Og det er farligt og forbudt!

Nogle farezoner er også overdækket med tag eller netvægge, der skal opfange faldende genstande. Hvis det er tilfældet, kan en operatør blive fanget indeni.

Hvordan kan du håndtere indlåsningsfarer?

Vagtlåsekontakter har en såkaldt "nødudløsningsfunktion", som gør det muligt at låse kontakten op uden for farezonen og dermed åbne døren. Men det kræver, at nogen kommer den indespærrede person til hjælp udefra. At råbe efter hjælp kan tage for lang tid.

Derfor kan mange kontakter bestilles med en ekstra "escape release". Denne funktion gør det muligt at trykke på en knap eller skubbe et dørhåndtag ned på indersiden, hvilket frigør dørlåsen. Samtidig udløses sikkerhedskredsløbet, hvilket får maskinen til at stoppe, eller faren til at ophøre så hurtigt som muligt.
Dette svarer til et nødstop, og derfor er knapperne eller håndtagene i de fleste tilfælde farvet røde (grønne i systemer uden lås - det er farven for flugt- og redningsveje). Det er dog ikke obligatorisk at installere en "flugtudløser".

Billedet viser X-Lock L66-21-L / R med ekstra kontakt B-614

Hvornår bør du overveje at installere "escape release"?

AUTOMATISKE LAGRE

Svaret er ret klart, når det drejer sig om automatiske lagre med skinneafhængigt lager- og udleveringsudstyr (S/R-maskiner).

C-standarden for disse systemer (EN 528) kræver, at døre i perimeterafskærmningen (indhegningen) skal åbne udad og altid kan åbnes indefra uden nøgle. Udefra er det kun tilladt at åbne med en nøgle (afsnit 4.10.4.2). Axelents X-It-lås og den helt nye X-It Electric fås begge med flugtvejsoplåsning og er derfor generelt velegnede til sådanne anvendelser. Det vil dog være nødvendigt med en ekstra nærhedsafbryder for at kommunikere dørens status til styresystemets sikkerhedskredsløb.

FREMSTILLING

Hvis du kører en anden form for produktionssystem bag et hegn, bør du installere beskyttelseslåsekontakter med flugtvejsudløsning, hvis alle eller flere af følgende betingelser er opfyldt:

  • Området bag døren tillader tilstedeværelse af personer.
  • Der er farer i dette område.
  • En person inde i buret kan ved et uheld skjule sig for andre, så han/hun utilsigtet kan blive låst inde (f.eks. kan en person være ude af syne for en operatør, der står uden for døren eller ved et kontrolpanel, fordi en del af maskineriet eller et kontrolskab skjuler ham/hende).
  • Låse- og beskyttelsesanordningen på døren har ikke en bestemmelse, der forhindrer utilsigtet lukning og aktivering af beskyttelseslåsen (med nuværende kontaktdesign vil dette næppe være tilfældet. De fleste kontakter gør det muligt at fastgøre en hængelås for at forhindre døren i at lukke. Men desværre er det de færreste, der gør det).
Billedet viser vores X-It Electric med udløserfunktion.

Flugtudløserlåse kan redde liv

Maskinproducenter og driftsvirksomheder skal etablere et såkaldt "lock-out/tag-out" (LOTO) system, der sikrer, at maskiner ikke kan startes, mens nogen arbejder på dem. Ofte kræver LOTO-strategien, at rengørings- og vedligeholdelsespersonale sætter en hængelås på dørkontakten for at forhindre døren i at lukke.
Desværre undlader personalet ofte at følge sådanne anvisninger. Så det er en god idé at installere en flugtudløser, som kan være med til at redde livet for en person, der begik en farlig fejl og blev "låst inde i et bur sammen med en løve".

Disse anbefalinger er baseret på følgende kilder i standarder: ISO 12100 afsnit 6.3.5.3, ISO 11161 afsnit 8.9 samt ISO 14119 afsnit 6.2.3 og ISO 14120 afsnit 5.2.3).

Læs flere artikler om sikkerhed på vores Safety Hub.

Relaterede artikler

Find flere ressourcer og Viden

When do we need to use a door with safety switch instead of a removable panel?

In some applications machine guards needs to be opened frequently. What are the rules? And what i...

New function of X-It lock with cylinder

Choosing the right lock - part 2

Our videoguide to all our locks continues. In part 2 you can learn everything you need to know ab...

How to choose the right lock - part 1

Here is part one in our guide to all the locks we provide. Learn everything about the X-IT lock u...

Axelent Xperience

Visit our virtual showroom and experience our products in their right environment.

In our virtual showroom, you get to experience Axelent's range in its right environment, no matter where in the world you are. Explore our products by navigating between production, storage, warehousing, automated warehouse and dispatch. If something special catches your interest, just click on the product to find out more. Watch a movie, read an article and learn more! We think you will like it as much as we do!